Ostatnio Wredny smok przyniósł mi pyszną zupkę, zainspirowałam się i powstała pyszna, rozgrzewająca i kolorowa zupa idealna na chłodne, jesienne dni. Połączenie papryki i soczewicy bardzo mi zasmakowało więc zupa wchodzi na stałe do menu.
Składniki:
♥ Opakowanie czerwonej soczewicy 200 g
♥ 6 małych marchewek
♥ 1 żółta i 1 czerwona papryka
♥ 1 cebula
♥ Garść cukinii pociętej w paski
♥ Kawałek selera
♥ 2 duże ziemniaki
♥ 1 mała pietruszka
♥ 1 mały por
♥ Łyżka oleju rzepakowego
♥ 2 kostki bulionu warzywnego bio albo innego
♥ Łyżeczka koncentratu pomidorowego, dla koloru /opcjonalnie/
♥ Łyżeczka koncentratu pomidorowego, dla koloru /opcjonalnie/
♥ Przyprawy: słodka papryka, pieprz kajeński, sól morska lub himalajska różowa, sos sojowy /opcjonalnie/
Warzywa: marchewki, paprykę, cukinię i cebulę kroimy w paski, albo w julienkę jak to mówi Pascal ;). Wrzucamy do garnka z wodą i dwiema kostkami bulionowymi. Po drodze wsypujemy: sól, słodką czerwona paprykę, nie żałujemy jej sobie i pieprz kajeński /tu uwaga: ma być szczypta, co by gościom twarzy nie wykręciło... no chyba, że nam oto chodzi/. Dodajemy łyżkę oleju. Gotujemy ok. 20 min. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy 5 minut, wsypujemy soczewicę i gotujemy całość 15-20 min, aby nie rozgotować. Wyłączamy gaz: ostro się hamujemy, żeby z łakomstwa nie poparzyć ozora i czekamy, aż trochę przestygnie. Zapraszamy znajomych i łakomie zajadamy.
Smacznego K.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz